Sormuksen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja varata rahaa sillä ajatuksella, että sormusta olisi tarkoitus kantaa toivottavasti lopun elämää. Sormuksista löytyy tyylejä nykyään laidasta laitaan, joten kannattaa ehdottomasti tutustua eri vaihtoehtoihin laajasti, ettei tarvitse sitten jälkeenpäin katua liian hätäistä päätöstä. Kun aikaa on tarpeeksi voi valita useista vaihtoehdoista juuri sen mikä itseään kiinnostaa eikä välttämättä joudu tekemään turhia kompromisseja.
Sormuksen tulee olla ehdottomasti siistin näköinen (ei esim. teräviä reunoja), kivet huolellisesti istutettuja (samansuuntaisesti ja suorassa) ja viimeistely muutenkin kunnossa. Vertailemalla useampia tuotteita pääsee laadun tarkkailussa jo aika pitkälle. Sormuksen hintaan vaikuttavat sormuksen materiaali, malli, leveys, paksuus, erikoismuotoilut ja työstämisen vaikeustaso sekä kivet (niiden laatu, koko ja määrä).
VINKKI!
Sandberg-timanttikorut – suomalainen sädehtii
Sandberg-timanttikorut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa pienissä tuotantoerissä, perinteisin käsityömenetelmin. Näin kultaseppämestareidemme persoonallinen työpanos ja kädenjälki pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Kaikki korumme ovat saatavina niin kelta- kuin valkokultaisina.
Katso lisää osoitteessa www.sandberg.fi
Sormusten mallit
Sormukset voidaan jakaa profiililtaan karkeasti kolmeen yleisimmin käytettyyn. Sormuksen perinteisin muoto on puolipyöreä. Suorista linjoista pitävä saattaa mieltyä flakkasormukseen eli poikkileikkaukseltaan tasaiseen sormukseen. Näiden välimuoto on. ns. tynnyrimalli, joka on yleisilmeeltään tasainen, mutta muodoiltaan pehmeämpi kuin flakkasormus. Myös muita variaatioita sormusmalleista toki löytyy.
Yleensä vihkisormus kannattaa valita muodoltaan vastaamaan kihlasormusta. Ääripäät eli puolipyöreä ja flakka tuskin istuvat vierekkäin kauniisti. Makuja on silti monia ja kokeilemalla löytyy se omin malli! Sormuksen sisäosan muotoilu ei ole kiinni sormuksen mallista. Sormukset hiotaan usein sisäpuoleltaan hieman pyöreiksi, jotta sormuksen laittaminen ja pois ottaminen olisivat helpompaa. Sisäosan pyöristys vaikuttaa muuten myös sormuksen kokoon! Sisäosaltaan suora sormus saa usein olla vähän isompi kuin sisäosaltaan pyöristetty.
Sormuksista löytyy nykyään upea valikoima eri leveyksiä! Samastakin sormusmallista löytyy usein eri levyisiä vaihtoehtoja. Sormuksen leveys vaikuttaa myös koon valintaan. Leveämpi sormus tuntuu usein tiukemmalta kuin samankokoinen kapeampi. Muista siis kokeilla sormusta oikeassa leveydessä ennen tilaamista!
VINKKI!
Tutustu Korus Designin asiantuntevaan ja ystävälliseen sormuksen osto-oppaaseen. Opas kertoo sinulle kaiken oleellisen sormusten materiaaleista, eri vaihtoehdoista ja tärkeistä seikoista jotka ottaa huomioon sormusta valitessa.
Osto-oppaaseen pääset tutustumaan täältä!
SORMUSTEN MATERIAALIT
Keltakulta on tietysti perinteisin vihkisormuksen materiaali. Keltakulta voi olla väriltään vihertävän sitruunankeltaisesta punertavan keltaiseen, värisävy riippuu kultaseoksen sisältämien seosaineiden, yleensä hopean ja kuparin, osuudesta seoksessa.
Valkokulta on kultaseos, jonka värisävy on valkaistu lisäämällä kultaseokseen valkaisevaa metallia, nykyään yleensä palladiumia. Valkokultaa on käytetty myös jo pitkään yleisesti vihkisormuksissa ja timanttien istutuksissa. Kerromme tässä myös muista vihkisormuksiin sopivista materiaaleista. Kaikkia materiaaleja ei välttämättä löydy lähimmän korukaupan valmisvalikoimista, mutta haluamaansa sormusta voi kyllä etsiä muualtakin tai päätyä teettämään oman uniikkisormuksen.
Suomessa sallittuja ja virallisia kullan pitoisuuksia ovat 375’/.. (37,5%), 585’/.. (58,5%), 750’/.. (75,0%), 916’/.. (91,6%) ja 999/.. (99,9%) eli paino-osuus, joka on puhdasta kultaa. Sormuksissa yleisimmin käytetään 14 (585’/..) ja 18 (750’/..)karaatin kultaa. 18K (750’/..) on pehmeämpää, sitkeämpää ja helpompaa käsitellä valmistettaessa verrattuna 14K kultaan, samoin ”kiilto” on paremman näköinen kuluessaan. 14K (585’/..) on himmeämmän näköistä materiaalia. Suurin ero tulee ehkä siitä, että 18K on kultasepälle huomattavasti helpompi materiaali työstää. Käytön kannalta niillä ei ole kovin suurta eroa. Muiden metallien vähimmäispitoisuuksiin voit tutustua osoitteessa Tukeksen kotisivuilla -> jalometallituotteet.
Moni haluaa sormuksensa mattapintaisena. Kultaseppä saa sormukseen mattapinnan hiomalla sormuksen pintaa. Tämä luonnollisesti hieman kuluttaa sormusta. Mattapinta häviää käytössä ja sormus muuttuu kiiltäväpintaisesti. Mattaus siis tulisi käydä uusimassa aika ajoin. Mattapintoja voidaan tehdä erilaisia ja sormuksessa voidaan myös leikitellä kiiltävän ja matan vaihteluilla.
Ruusukulta
Ruusukulta eli punakulta on maailmalla suosiotaan kasvattava valinta, joka on vähitellen yleistymässä myös Suomessa. Ruusukullan suurta suosiota ovat olleet luomassa muun muassa Katie Holmes sekä LeAnn Rimes upeilla sormuksillaan. Ruusukultaa pidetään romanttisimpana kullan sävynä punertavan värinsä vuoksi. Punertava väri on peräisin kuparista, ja värin lisäksi kupari tuo sormukseen myös kestävyyttä pieniä kolhuja vastaan. Väri luo kauniin kontrastin muiden jalometalleiden kanssa, joten ruusukultaisen sormuksen voi yhdistää helposti asukokonaisuuden muihin koruihin. Jalokivistä onnistuneita valintoja ruusukullan kanssa ovat muun muassa timantti, rubiini, sinitopaasi, akvamariini ja sitriini, joskin ruusukullan kaunis väri antaa vapauden yhdistää sen luontevasti lähes minkä tahansa jalokiven kanssa.
Platina
Platinan käyttö on lisääntynyt platinaisten korujen korkeammasta hinnasta huolimatta. Vaikka platinan maailmanmarkkinahinta onkin tällä erää kullan hintaa alempi, ovat platinaiset korut edelleen selkeästi valkokultaisia kalliimpia, vaikka hintaero onkin kaventunut. Tämä johtuu siitä, että platinaa on hankalampi työstää kuin kultaa, platina on painavampaa ja koruissa käytettävä platinaseos sisältää enemmän puhdasta platinaa kuin kultaseoksissa on puhdasta kultaa. Esimerkiksi platinainen kivetön kihlasormus on noin 2 kertaa 14K valkokultaista ja noin 1½ kertaa 18K valkokultaista kalliimpi. Timanttisormuksissa suhteellinen hintaero on tätä pienempi, koska niissä timantit muodostavat usein merkittävän osan korun hinnasta.
Platinan väri on kiehtova ja tyylikäs – sitä kuvaillaan monin erilaisin sanoin valkoisen hohdosta metallin läpikuultavuuteen ja sinertävyyteen. Toisaalta platinasormusten kerrotaan joskus olevan tummiakin. Kannattaa siis käydä henkilökohtaisesti oman kultasepän luona katselemassa platinasormuksia ja niiden erilaisia vaihtoehtoja.
Muut metallit
Sormuksissa käytetään myös titaania ja kirurgiterästä. Titaanisormukset voivat olla vaaleita tai tummia. Terässormus on hinnaltaan edullinen ja hyvin uudenlainen vaihtoehto! Kummankaan näistä materiaaleista ei pitäisi allergisoida herkimpiäkään!
Sormusmateriaaliksi voi valita myös pronssin tai hopean. Molemmat metallilaadut ovat edullisempia mutta myös huokoisempia kuin kulta. Pronssisormusten miinuspuoli on sormien värjäytyvyys useimmilla käyttäjillä. Tätä voidaan ehkäistä tekemällä sormuksen sisäpuolelle hopeapinnoite. Hopeasormuksista löytyy paljon vaihtoehtoja, vaikka useimmat väristä pitävät päätyvätkin vihkisormuksissa arvokkaampaan materiaaliin – valkokultaan.
Timantit
Timantti on kovin luonnosta löytyvä aine ja noin 140 kertaa kovempi (Rosiwallin asteikon mukaan) kuin seuraavaksi kovin mineraali korundi, josta rubiinit ja safiirit muodostuvat. Tämän takia timantteja voidaan hioa ainoastaan toisella timantilla tai timanttipölyllä pinnoitetuilla työkaluilla. Kovuudestaan huolimatta timantti ei kuitenkaan ole särkymätön, vaan sen pystyy rikkomaan suhteellisen helposti, jos isku sattuu osumaan oikeaan paikkaan oikeassa asennossa. Timantit syntyvät 140-200 kilometrin syvyydessä ja ne päätyvät maan pinnalle tulivuorenpurkausten myötä. Luonnon timanttitehtaalla valmistusaika on vaivaiset 1-3 miljardia vuotta. Noin 80 % louhituista timanteista ei ole soveliaita korukiviksi ja ne päätyvät teollisuuden käyttöön. Tämä siis kertoo, miksi timantit ovat arvokkaita ja myös toisaalta niin kovin kiehtovia!
Haluatko sormukseesi timantin tai useita timantteja? Ennen sormusostoksille menoa kannattaa miettiä, mitä haluaa..
Timantin paino lasketaan karaateissa. Siinä missä kullan karaatit ilmoittavat puhtausluokan, timanttien karaatit ilmoittavat painoluokan. Yksi timanttikaraatti on 200 milligrammaa. Timanteissa on koon lisäksi lukuisia hintaan vaikuttavia tekijöitä. Laatu maksaa, mutta harkitessasi arvokkaan timanttisormuksen ostamista, kannattaa ottaa selvää, mistä maksaa. Timanttien väri, puhtaus ja hionta vaikuttaa hintaan huomattavasti.
Sulkeumat ovat kivessä olevia ”virheitä”, jotka yleensä alentavat kiven arvoa sekä jossain määrin myös kiven kestoa. Sulkeumien määrää, kokoa, sijaintia, tummuutta ja tyyppiä arvioidaan timantin puhtausluokituksella. Timanttien väriluokasta puhuttaessa tarkoitetaan oikeastaan värittömyyttä – mitä värittömämpi, sen arvokkaampi. Timanttien väri- ja puhtausluokkien välisiä eroja ei usein näe paljaalla silmällä ja aivan huippulaatuisten timanttien luokituseroja ei maallikko huomaa edes luupin avulla. Sen sijaan erinomaisesti hiotun ja heikommin hiotun timantin loiston ja kimalluksen ero on helposti nähtävissä. Hionnan laatu vaikuttaakin timantin ulkonäköön eniten kaikista laatutekijöistä. Harkitessasi erittäin laadukkaan timantin ostamista suosittelemme kääntymään tunnetuimpien sormusvalmistajien puoleen.
VINKKI!
Kultasepänliikkeessä on aina sellainen valaistus, jossa pienimmätkin ja heikkolaatuisimmatkin timantit loistavat upeasti. Kun tällaisen sormuksen kanssa kävelee liikkeestä ulos, säihke tuntuu jääneen liikkeeseen. Jos haluat säihkettä, valitse mieluummin isompi ja laadukkaampi timantti tai sormus, jossa on paljon timantteja.
Ehdottomasti yleisin hionta timanteille on pyöreä briljanttihionta (eli se perinteinen, jolta lähes kaikki pyöreät kivet näyttävät). Briljanttihionta on mahdollista toteuttaa myös monissa muissa muodoissa; esimerkiksi neliönä tai sydämenä.
Krappanat ovat ”kynsiä” jolla kivet ovat kiinni korussa (siis pieniä metallikynsiä, jotka on painettu kiven päälle). Tynnyri-istutuksessa kivi on sovitettu ”putken” päähän ja putken reunat on painettu kiven päälle. Yksinkertainen ja siisti pyöreä istutus.
Timantteja löytyy lukuisissa eri väreissä: valkoisia eli värittömiä, sinisiä, punaisia, pinkkejä, vihreitä, oransseja, keltaisia, ruskeita ja mustia. Timantin värin aiheuttavat yleisimmin kemialliset epäpuhtaudet, ts. timantissa on hiilen lisäksi pienen pieniä määriä muita alkuaineita, kuten typpeä tai booria. Suurin osa markkinoilla olevista värillisistä timanteista on käsitelty värilliseksi säteilyttämällä ja/tai lämpökäsittelyllä. Luonnosta löydetään myös jonkin verran värillisiä timantteja, mutta ne ovat melkoisia harvinaisuuksia ja erittäin kalliita, lukuun ottamatta vähemmän haluttuja värejä, kuten esim. ruskeita sävyjä. Myös muita korukiviä voi käyttää tuomaan sormukselle väriä ja säihkettä.
VINKKI!
Löydä täydellinen timanttisi, Finn Diamonds.
Täydellinen timantti on kirkas, sädehtivä ja koruun sopivan kokoinen jalokivi. Tutustu timanttien 4C arvotekijöihinja löydä itsellesi sopivin jalokivi. Se voi olla pyöreä briljantti tai elegantti smaragdihiontainen timantti. Finn Diamonds valikoiman laajuus antaa mahdollisuuden valita aina paras timantti. Kuluttajalle Finn Diamonds tarjoaa tietoa timanteista ja valtavan suuren vaihtoehtojen kirjon. Timanttikoruja valmistavat ja kultasepänalan vähittäismyyntiyritykset saavat oikeuden rekisteröityä ja samalla timanttien hinnat aukeavat heidän käyttöönsä.
Täydellisen timanttisi voit löytää osoitteessa www.finndiamonds.fi
Moissaniitti, tähdissä syntynyt!
Moissaniitti on henkeäsalpaavan kaunis jalokivi joka on kirjaimellisesti tähdissä syntynyt. Sen löysi vuonna 1893 Henri Moissan tutkiessaan meteoriittikraatteria Arizonassa. Aluksi hän erehtyi luulemaan löydöksiään timanteiksi, mutta myöhemmin havaitsi kyseessä olevan mineraalinen piikarbidi joka nimettiin löytäjänsä mukaan moissaniitiksi.
Moissaniitti on luonnossa erittäin harvinaista. Meteoriittien lisäksi sitä on löydetty vain sulkeumina muissa kivilajeissa, kuten timanteissa. Korulaatuista synteettistä moissaniittia onnistuttiin valmistamaan laboratoriossa viime vuosituhannen lopulla.
Moissaniitti on monessa suhteessa ylivertainen jalokivi. Se on hyvin kovaa ja kestävää, vain timantin ollessa sitä kovempaa. Jotkin moissaniitin optisista ominaisuuksista, kuten tuli ja loisto ylittävät jopa timantin vastaavat. Moissaniitti siis sädehtii enemmän kuin mikään muu jalokivi maan päällä ja hyvin hoidettuna sen kauneus kestää muuttumattomana. Ihmiskätten työn tuloksena valmistuva moissaniitti on timanttiin verrattuna myös hyvin eettinen ja ekologinen vaihtoehto. Synteettiset moissaniitit ovat myös hinnaltaan edullisempia kuin timantit.
VINKKI!
Caisanni kertoo tarjoavansa moissaniittia monessa eri hiontamuodossa n. 2.5 mm kokoluokasta alkaen aina useamman karaatin ihanuuksiin. ”Tilaamme korkealaatuiset käsin hiotut moissaniitit valtameren takaa, joten moissaniittikorun teettämiseen kannattaa varata aikaa vähintään kuukausi. Moissaniittikorujemme mukana saat aina kiven aitous- ja takuutodistuksen”.
Tutustu lisää täällä!
Sormuksen teettäminen
Sormuksen suunnitteluun kannattaa varata riittävästi aikaa! Kannattaa etsiä sellainen kultaseppä, joka tuntuu itsestä hyvältä, on innostunut asiasta ja vaikuttaa tietävän, mitä asiakkaan kanssa suunnittelee. Kannattaa tutustua kultasepän aiempiin töihin ja miettiä vastaavatko ne omia ajatuksia, jokaisella sepällä on oma tyylinsä. Jos romukullalla haluaa vain hyvitystä hinnasta, ei eri pitoisuuksilla ole väliä, sillä niistä hyvitetään niiden arvojen mukaan, mutta jos sormuksensa haluaa juuri tuosta kyseisestä kullasta, on eri korujen pitoisuuksien syytä olla kaikissa samaa. Mikäli jossain vaiheessa alkaa tuntua, että homma menee metsään, niin kannattaa avata suunsa, ettei sitten tarvitse katua lopputulosta. Aina kannattaa keskustella mitä mahdollisuuksia vielä olisi muuttaa lopputulosta.
Teetetyn sormuksen hintaan vaikuttaa käytetty materiaali, työn määrä ja vero. Työn hintaa kertyy materiaalin seostamisesta, muokkauksesta, varastoinnista ja välittämisestä sekä kultasepälle materiaalin ostamisesta, varastoinnista, sormuksen valmistamisesta ja myymisestä. Lisäksi tulevat vielä erilaiset liiketoimintaan kuuluvat kiinteät kustannukset kuten vuokra, sähkö, vesi, leimauskustannukset, työkalut jne.
Jos päädyt teettämään sormuksen, pyydä kultasepältä hinta-arvio. Tarkkaa hinta-arviota on lähes mahdotonta antaa, koska kuluvaa aikaa ei pysty tarkkaan arvioimaan töiden erilaisuudesta johtuen. Kultasepän tulee silti pysyä antamassaan hinta-arviossa.
VINKKI!
Sormuksen teettäminen mittatilaustyönä Kultasepänverstas CaiSannissa
Jos haluat teettää sormuksesi kultasepällä, kannattaa aloittaa seppien vertailu ja tiedustelut ajoissa. Varsinkin kiireisimpänä sesonkina sormuksen teettämiseen kannattaa varata aikaa jopa kaksi kuukautta. Mieti myös valmiiksi sinulle sopiva budjetti ja sinua miellyttävät materiaalit, selaa sormuskuvia lehdistä ja netistä ja vertaile kultaseppien tyylejä ja työn jälkeä. Hintavertailua tehdessäsi muista, että pelkkään hintaan ei kannata tuijottaa, vaan laadukas työ ja materiaalit maksavat itsensä ajan saatossa takaisin. Moni kultaseppä myös tarjoaa itse valmistamilleen tuotteille vuosittaisen huolto- ja puhdistuspalvelun veloituksetta. Pääsääntöisesti teetetyt käsin valmistetut sormukset ovat massatuotantoa laadukkaampia, mutta eivät aina silti kalliimpia.
Olipa sinulla sitten mielessäsi tarkka kuva haluamastasi sormuksesta tai vain joitakin ideoita, ole avoin kultasepän ehdotuksille. Jos sinulla on tarkka mielikuva unelmiesi sormuksesta, listaa paperille sanoin tai kuvin omat ideasi. Muistathan kuitenkin, että vaikka esimerkiksi lehdistä leikattuja sormuskuvia voi käyttää suunnittelun apuna ja pohjana ideoinnille, asiansa osaava ammattilainen ei kopioi suoraan toisen suunnittelemaa sormusta. Voit myös kertoa suunnittelijalle tai sepälle budjettisi ja joitakin sinulle tärkeitä asioita sormuksen tyylissä ja antaa hänelle vapaat kädet. Kultaseppä piirtää luonnokset joko käsin tai tietokoneavusteisesti ja voit vertailla kuvia ja pyytää mahdollisia muutoksia suunnitelmiin ennen päätöstäsi. Vaikka lähes kaikki on mahdollista, osaa seppäsi kertoa mikä on realistista joko budjetin, saatavilla olevien materiaalien, valmiin tuotteen kestävyyden tai jopa koruja koskevien lainsäädäntöjen kannalta.
Kun suunnitelmat ovat valmiina, on aika aloittaa valmistus. Valmistukseen kuluvaan aikaan vaikuttavat jonossa olevien töiden määrä, materiaalien tilaaminen (joskus erikoisimpien kivien saaminen voi kestää viikkoja) sekä työn haastavuus. Usein seppä pyytää asiakasta sovittamaan sormusta jossakin työvaiheessa ennen kivien istutusta, sillä silloin mahdolliset koon muutokset on helpoin toteuttaa. Älä pelästy sormuksen ulkonäköä sovituksessa, sillä tässä vaiheessa sormus on usein vielä hiomaton ja kiillottamaton. Älä epäröi kysyä sormuksesta tai sen valmistuksesta kultasepältäsi. Hän vastaa varmasti mielellään kysymyksiisi ja tekee kaikkensa jotta voisit olla tyytyväinen teettämääsi sormukseen.
Tutustu lisää täällä!
Sormuksen teettäminen omasta kullasta
Sormuksen teettäminen omasta kullasta on itse asiassa erittäin hankalaa kultasepälle, eikä välttämättä kauhean taloudellista ostajalle. Vanhalla sormuksella ei saa uutta sormusta 1:1, sillä romukullan arvo ei ole sama, kuin puhtaan kullan. Romukulta on puhdistettava ennen kuin sitä voidaan käyttää uuden korun valmistukseen. Tämä siksi, että Suomen laissa määritellään, miten jalometallit Suomessa merkitään, tarkastetaan ja kuka näistä asioista on vastuussa. Lisäksi laki määrittelee eri pitoisuuksien vähimmäisarvot, esimerkiksi paljonko puhdasta kultaa pitää kokonaisseoksesta olla tai mitä materiaaleja seoksessa ei saa olla.
VINKKI!
Sinun sormuksesi tarina
Sinun sormuksesi tarina on Kultasepänverstas Caisannin dokumentaarinen valokuvakertomus sormuksen matkasta kultasepän työpöydältä vasempaan nimettömääsi. Valokuvat ovat mielenkiintoinen lisä esimerkiksi hääkuva-albumiin.
Kaisa Juhola Caisannista kertoo lisää: Ikuistamme sormuksen työstön valokuvin luonnoslehtiöstä valmiiksi sormukseksi. Työvaihekuvien lisäksi asiakas saa myös laadukkaat, studiossa otetut valokuvat valmiista sormuksista. Kuvaamme jokaisen työvaiheen juuri kyseisen sormuksen työstöstä. Kuvat ovat aitoja, oikeita työkuvia verstaaltamme. Valmiit sormukset valokuvataan studiossa. Asiakas voi halutessaan toimittaa hääteeman mukaista rekvisiittaa valokuvausta varten,
kuten vaikkapa hääkarkkirasioita tai morsiamen asusteita. Otamme ilomielin vastaan myös toiveita kuvien sisällöstä ja tyylistä. Mittatilaustöissä on mahdollista dokumentoida kuvin myös suunnittelu ja ideointivaihetta.
Kuvat ovat kaunis ja mielenkiintoinen muisto hääalbumissa. Asiakas saa käyttöoikeuden kuviinsa, joten niitä voi käyttää myös monin muin mielenkiintoisin tavoin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi työvaihekuvin kuvitettu kutsukortti ja valmiiden sormusten kuva kiitoskortissa. Kaunis kehystetty valokuvasuurennos tai canvas-taulu sormuksista olohuoneen seinällä saattaa ajatukset yhä uudelleen tärkeään päivään ja herättää myös vieraiden mielenkiinnon.
Tutustu lisää täällä!
Vintage-sormukset
Vintage on jälleen noussut häissä esille. Myös sormus voi olla vintagea, eli karkeasti sanottuna käytetty. Moni toki haluaa kultaisen renkaan, jota muut eivät ole kantaneet, mutta ns. 2nd hand -sormukset, eli käytetyt sormukset ovat kuitenkin ainakin tarkan budjetin parille pohdinnan arvoinen vaihtoehto. Joillekin taikausko voi tehdä esteitä tälle hankintavaihtoehdolle, mutta kannattaa muistaa, että esimerkiksi sormusta omasta kullasta teetettäessä et välttämättä saa sitä omaa kultaasi sormeesi vaan vastaavan määrän joidenkin muiden tuomaa puhdistettua kultaa.
Puhtaasti antiikkisia sormuksia löytyy tietenkin koruihin erikoistuneista antiikkiliikkeistä, mutta näiden lisäksi Suomesta löytyy Helsingin Pantin ylläpitämä Vintage myymälä, josta voi ostaa vintage-sormusten lisäksi myös moderneja merkkisormuksia, usein kaivertamattominakin.
Kaiverrukset
Kaiverruksen tyylin ja kaiverrettavaan tekstin määrään vaikuttaa luonnollisesti kaiverrettavan pinta-alan laajuus. Varsinkin pienisormisten naisten sormuksissa, joissa on monia timantteja, kaiverruspinta-alaa jää vähän. Kaiverruspinta-alaa vähentää edelleen sormuksen leimausmerkki. Joskus kaiverruksena voi olla hyvinkin yksinkertainen teksti ” M&T”, ”M&T 2003” ”M&T 12.2.03” tai ”M&T 12/2 03”.
VINKKI!
Löwenmarkin taidokkaasti suunnitelluista sormuksista löytyy mm. sormusmalli, jossa kaiverrus yhdistyy sormuksen muotoiluun. Löwenmark ehdottaa myös pukemaan onnen ajatuksesi sanoiksi, oli se sitten runo tai latinan lausahdus. He lupaavat saada sanottavasi koristamaan sormuksesi pintaa. Jos pelkkä tekstuura ei tunnu omalta voit pyytää vaikka tulevan puolisosi allekirjoituksen sinetöimään liittonne jalometallin pintaan.
Katso lisää osoitteessa www.lowenmark.fi
Kaiverruksen teettäminen
Yleisimmin kaiverrukset tehdään käsin tai koneella. Käsinkaiverrus tuo sormukselle arvokkuutta, mutta joka paikassa tätä vaihtoehtoa ei ole saatavilla. Joissain liikkeissä on mahdollista teettää sormuksen kaiverrus omalla käsialalla toteutettuna. Kyseessä on vielä melko harvinainen palvelumuoto, jossa asiakas voi toimittaa kultasepälle omalla käsialallaan kirjoitetun tekstin, joka kopioidaan kuvana tietokoneeseen. Tämän jälkeen tietokone suorittaa sormuksen kaivertamisen asiakkaan omalla käsialalla. ”Lähes” omalla käsialalla teetettyjä kaiverruksia voi kyllä teettää manuaalisestikin, mutta kaiverruksen lopputulokseen tällöin vaikuttaa suuresti käsialan tyyli ja kaivertajan taito kopioida toisen käsialaa.
Vihkisormuksia ei kuitenkaan läheskään aina kaiverruteta. Hyvin usein sulhanen vain kiillotuttaa vanhan kihlasormuksensa, jota sitten käytetään myöhemmin vihkisormuksena. Kihlasormuksessa saattaa olla aiempi kaiverrus, joka estää kaiverruttamisen sellaisenaan tai kaiverruksia ei haluta ylipäätään kummankaan sormukseen.
Toiset kuitenkin haluavat vihkisormukseensa oman persoonallisen kaiverruksensa, joista yleisimpiä lienevät ”hääparin etunimet, yhdessä/ ikuisesti/ ikuisesti yhdessä” jne.. Melko yleisiä kaiverruksia ovat myös erilaiset lainaukset kappaleista, elokuvista ja TV-sarjoista tai erilaiset sanonnat, viittaukset psalmiin tai raamatunlauseeseen: ”Laul.l.6:3”. Sananlasku tai sanonta voidaan kaivertaa myös siten, että morsiamen sormukseen kaiverretaan vaikkapa yleinen Raamatusta lainattu: ”Rakkaani on minun” ja sulhasen sormukseen ”Ja minä olen hänen”.
Kaiverrus latinaksi
Melko yleisiin kaiverruksiin kuuluvat myös erilaiset latinankieliset sanailut, esim.
Ab aeterno – Aikojen alusta asti
Ab imo pectore – Sydämen kyllyydestä
amor prima facie – Rakkautta ensi silmäyksellä
Amor meus – Rakkaani
Amor vincit omnia – rakkaus voittaa kaiken
Te amo – Minä rakastan sinua
Deus Nos Iunxit – Jumalan yhdistämät
Semper Amemus – Rakkautemme on ikuinen /rakkaus on ikuinen
Omnes ad Unum – Kaksin yhdessä
Amor est vitae essentia – Rakkaus on elämän lähde
Novus amor – Ihmeellinen rakkaus
Novus est amor – Ihmeellinen on rakkaus
Semper amamus – Rakastamme ikuisesti (tai ikuisesti rakastavaiset)
Anam Cara – sielunkumppani
Ego dilecto meo et dilectus meus – Minä olen rakkaani ja rakkaani on minun tai minä olen hänen ja hän on minun (raamatun lainaus).
Meorum finis amorum – Viimeinen rakkauteni, ikuisesti
Quod Deus coniunxit homo non separet – Sen minkä jumala on yhdistänyt, älköön kukaan toisistaan erottako.
Ubi tu caius ibi ego caia – Missä ikinä oletkin, olen kanssasi (muinaisen roomalaisen vihkiseremonian osa)
Ex toto corde Et in tota anima – Kaikesta sydämestäni ja sieluni syvyyksistä
Amor est ab aeterno – Rakkaus on ikuista
Amorum semper idem – Ikuisesti muuttumaton rakkaus
No tengo mas que darte -Muuta ei minulla ole antaa kuin sydämeni
Huom! Mikäli kaiverrutat sormuksesi latinaksi, tarkista yllä mainittujen esimerkkien oikeellisuus!
Kaiverruksen hinta
Toisissa liikkeissä, ainakin peruskaiverrus saattaa kuulua tuotteen hintaan kaupantekijäisinä. Kaiverrusten hinnoitteluun vaikuttaa lähinnä kaiverrustyyli, kaiverrettavan tekstin määrä ja kaiverruksen toteuttamiseen liittyvät tekniset seikat (vrt. oman käsialan kopioiminen) sekä se, onko kaiverrettava tuote ostettu ko. liikkeestä vai halutaanko muualta ostettu tuote vain kaiverruttaa siellä.
VINKKI!
Nyt kun tiedät melkein kaiken sormuksista, niiden materiaaleista, niiden tyyleistä, valmistustavosita ja kaiverruksista, on aika valita se juuri sinun ja puolisosi sormusten valmistaja tai myyjä. tutustu seuraavien ammattilaisten upeaan tarjontaan, lisää kultaseppiä, koruvalmistajia, suunnittelijoita ja itse koruja löydät palveluhakemistostamme!
Sandberg
Sandberg-timanttikorut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa perinteisin käsityömenetelmin. Mallistostamme löydät kihla- ja vihkisormukset timanteilla tai ilman sekä näihin yhteensopivat korvakorut ja kaulakorut.
Kultaseppä Räsänen
Elämykset syntyvät pienistä unelmista. Kultaseppänä haluan toteuttaa unelmia, joista syntyy ainutlaatuisia elämyksiä. Räsänen Jewellery on Kultaseppä Räsäsen oma tuotemerkki, joka käsittää modernin kihla- ja vihkisormusmalliston sekä timantti-, jalokivi, ja hopeakoruja. Korut ovat kultaseppä Jukka Räsäsen suunnittelemia ja käsityönä valmistamia. Korujen jalometallimateriaali on 100% kierrätysmateriaalia. Kaikilla koruilla on ensin tarina, alkulähde, josta koru saa muotonsa..
Malmin Korupaja
Valikoimiimme kuuluu tuhansia sormuksia, kiloittain ketjuja sekä erittäin laaja lahjatavara- ja pokaalivalikoima. Valmistamme vihkisormuksia ja muitakin koruja kullasta, valkokullasta ja platinasta asiakkaiden toiveiden ja suunnitelmien mukaan. Käsintehdyt valkokultakorumme valmistamme palladiumpohjaisesta valkokullasta allergioiden välttämiseksi. Tervetuloa ostoksille!
Kuvat: Bigstockphoto sekä yritysten omat mainoskuvat


