Uniikki hääpuku mittatilauksena
Mihin muuhun vaatteeseen latautuukaan niin paljon tunnetta kuin hääpukuun. Se on osa tärkeää juhlapäivääsi, osa elämäntarinaasi. Unelmiesi hääpuvussa tunnet itsesi upeaksi, säteileväksi ja itsevarmaksi. Mittatilaushääpuku on ratkaisu joka antaa sinulle vapautta. Sinulla on rajattomat mahdollisuudet puvun mallin suhteen, aikataulu on joustava ja puvusta tulee täydellisesti istuva. Ompelijana työni on ”nähdä pääsi sisälle”, toteuttaa ideasi, toiveesi ja visiosi.
Hääpuvun suunnittelussa ja ompelussa haluan korostaa yksilöllisyyttä, niin palvelussa, puvun mallissa kuin myös teettämisprosessissa. Jokainen morsian on oma persoonansa, joka tulee esille uniikissa puvussa. Käsityönä toteutettu puku antaa mallisuunnittelulle rajattomat mahdollisuudet, voidaan luoda tyylejä tai koriste-elementtejä mitä massatuotantona ei voida toteuttaa. Puvusta tulee morsiamelle henkilökohtaisempi, kun hän pääsee osallistumaan puvun jokaiseen valmistumisen vaiheeseen.
Kaikki alkaa ideasta – millainen on unelmiesi hääpuku?
Visualisoi miltä haluat näyttää juhlapäivänäsi. Kuvittele mitä unelmiesi hääpuku saa sinut tuntemaan. Oletko naisellinen Hollywood kaunotar, eteerinen keijukainen, romanttinen prinsessa vai vintagea rakastava morsian? Unelmiesi puvun tulee ennen kaikkea tuntua ja näyttää sinulta itseltäsi. Lehdet, messut ja internet pursuavat ideoita, niistä kannattaa poimia suosikkisi sen perusteella mikä tuntuu omimmalta ja toimii vartalotyypilläsi. Ideoita kerätessä kannattaa ottaa huomioon myös häidenne mahdollinen teema, väri, juhlapaikka tai vuodenaika, jotka saattavat vaikuttaa puvun malliin.
Jos tunnet hukkuvasi hääpukujen valtavaan tyylikirjoon, ei kannata masentua. Usein on helpompi päättää mistä et ainakaan pidä, ja sekin on hyvä lähtökohta puvun suunnitteluun. Kannattaa rohkeasti varata suunnittelutapaaminen ompelijan kanssa niin pääset keskustelemaan ideoistasi ammattilaisen kanssa. Pienimmästäkin ideanpoikasesta voidaan luoda toimiva pukukokonaisuus.
Ensimmäinen askel puvun teettämisessä on siis suunnittelutapaaminen. Kun tulet suunnittelutapaamiseen, ota kaikki ideakuvasi mukaan, ne ovat hyvä apuväline puvun mallista keskustellessa. Kuvien, piirrosten ja materiaalinäytteiden avulla käymme läpi puvun mallia. Suunnittelussa otetaan huomioon mikä sopii vartalotyypillesi, mitä materiaaleja kannattaa käyttää, miten malli-ideat toimivat teknisesti ja tietenkin mitä tämä kaikki maksaa. Pukusuunnitelmalle lasketaan kokonaishinta, joka sisältää sekä teettämis- että materiaalikustannukset.
Mittatilauspuvun hintaan vaikuttavat eniten puvun malli ja kangasvalinnat. Mitä enemmän yksityiskohtia tai käsityönä tehtyjä koristeluja puvussa on, sitä enemmän työtunteja puku vaatii. Kankaiden hintahaarukka on suuri, voit valita budjettisi mukaan edullisempia keinokuitukankaita tai ylellisempää silkkiä. Kankaiden laatukirjo on niin laaja että varmasti jokaiselle pukumallille ja budjetille löytyy sopiva ratkaisu.
Puvun ompelu ja sovitukset
Kun olet valinnut pukusi mallin ja kankaat, pääset odottelemaan puvun ensimmäistä sovitusta. Suunnittelutapaamisessa on käyty keskustelua myös puvun vaatimista alusvaatteista ja nyt onkin oikea aika tehdä hankinnat. Mitä enemmän vartaloa muokkaavat alusvaatteet ovat, sen tärkeämpää on että ne ovat mukana jo puvun ensimmäisessä sovituksessa. Siten saadaan puvun runkoon heti oikea istuvuus ja nopeutetaan ompeluprosessia kun vältytään myöhemmiltä muokkauksilta. Myös kenkiä on syytä miettiä heti puvun valmistumisen alkumetreillä. Ompelijan täytyy tietää kuinka korkeat korot kenkiin tulee, niin helmaan varataan pituutta riittävästi.
Ensimmäisessä sovituksessa hahmotetaan puvun runko, siluetti ja leikkauslinjat. Mallista riippuen voidaan tehdä myös lakana sovite. Toisessa sovituksessa puvun kaikki elementit laitetaan paikoilleen ja tehdään viimeiset päätöksen mm. koristeista, sillä seuraavalla kerralla puku on valmis. Sovituksissa kannattaa olla rohkeasti äänessä, tyhmiä kysymyksiä ei ole. Jos et ole varma jostain yksityiskohdasta, voit pyytää nähdä vaihtoehtoja, sillä malli-ideat on helpompi hahmottaa kun näet ne päälläsi. Sovituksiin voit myös ottaa makutuomareita mukaan ja voit valokuvata puvun teettämisprosessia vapaasti.
Mittatilauspuvun aikataulu
Hääpuvun teettämiseen kuluva aika on hyvin tapauskohtainen, nopeimmillaan puku saadaan valmiiksi kuukaudessa. Häiden sesonkiaikana huhti- syyskuussa, kannattaa puvun teettämiseen varata 2-3kk, tämä antaa sopivasti aikaa suunnittelulle, kankaiden tilaukselle ja sovituksille.
Suunnittelua ei voi koskaan aloittaa liian aikaisin. Suunnittelutapaamiseen voit tulla koska tahansa, niin voit makustella ideoita rauhassa.
Mittatilauspuku vai valmispuku?
Mittatilauspuvusta saat juuri sen näköisen kuin haluat, voit vaikuttaa jokaiseen yksityiskohtaan. Jos pidät suunnittelun vapaudesta ja haluat toteuttaa oman visiosi, on mittatilauspuku varmasti oikea ratkaisu. Jos haluat ”shoppailla” pukuja ja haluat nähdä monia valmiita pukuja päälläsi ennen kuin teet ostopäätöksen niin valmispuku sopii silloin sinulle paremmin.
Mittatilauspuvun hinta on samaa tasoa tai jopa edullisempi kuin valmispuvun, eikä lisähintaa tule korjauksista. Mittatilauspuvun hintaan pystyt vaikuttamaan malli- ja kangasvalinnalla.
Teettäminen voi olla myös tiukan aikataulun ratkaisu. Puku voi valmistua jopa parissa viikossa. Ompelijan kanssa voidaan sopia joustava aikataulu ja pääset sovituksiin silloin kun sinulle parhaiten sopii.
Jos et sovi vaateteollisuuden asettamiin mittanormeihin voi olla vaikea löytää sopivan kokoista valmispukua. Leikkauslinjat voivat asettua väärille paikoille ja vaaditaan suuria korjauksia puvun istuvuudessa. Mittatilauspuku on kerralla sopiva, millaiselle vartalotyypille tahansa.
Mittatilauspuvulla kannatat suomalaista työtä ja käsityöosaamista.
Mittatilauspuku on aina uniikkipuku, toista samanlaista ei tule vastaan.
Hääpuvun korjaus ja muodistus
Valmispuvut, käytettynä ostetut tai vintage-puvut vaativat usein muokkaamista. Yleisimpiä korjauksia ovat istuvuuden korjaukset, helman pituuden muutokset ja käytön jälkien korjaaminen. Puku voi asettaa joitain rajoitteita muokkauksille, esim. jos pukua suurennetaan ja ei löydykään riittävästi saumanvaroja, tai jos pienennetään useita kokoja voidaan miltei koko puku joutua rakentamaan uudelleen. Jos kyseessä on mallinmuutos tai muodistus, kannattaa varmistaa ompelijalta onko muutos teknisesti mahdollinen.
Vanhan puvun korjaaminen on useimmiten kannattavaa sekä budjetin että ekologisuuden puolesta. Korjattu vanha puku tulee usein edullisemmaksi kuin uusi, ja samalla kierrätät pukua uuteen käyttöön. Muodistamalla saat pukuun yksilöllistä ilmettä, mallia voidaan muuttaa, yksityiskohtia karsia tai lisätä. Muodistamalla saadaan vintage leningistä hääpuku, perintöhääpuvusta tähän päivään sopiva tai vanhasta hääpuvusta juhlapuku.
Hääpuku juhlien jälkeen
Mitä tapahtuu hääpuvulle juhlien jälkeen? Ensimmäiseksi kannattaa puku viedä pesulaan puhdistettavaksi. Puvun pitkäaikaiseen säilytykseen paras on kuitukankainen pukupussi, jonka materiaali on hengittävää. Vältä siis muovisia pukupusseja, ne saattavat kerätä kosteutta ja tuottaa ummehtunutta hajua. Pukupussin on syytä myös olla riittävän iso, jolloin puku roikkuu mahdollisimman suorana.
Jos et halua säilyttää hääpukuasi jälkipolville, voisiko sitä hyödyntää muulla tavalla? Tottakai, hääpuvun ei tarvitse olla kertakäyttövaate. Hääpuku voidaan alusta alkaen suunnitella monikäyttö vaatteeksi. Värillinen hääpuku on helppo muuttaa juhlapuvuksi, mutta näin voidaan tehdä myös valkoiselle puvulle. Karsitaan alushameita, kavennetaan ja ehkä lyhennetään helmaa, lisätään päälle värillinen pitsi tai sifonki, muutetaan yksityiskohtia, mahdollisuuksia on monia. Ulkonäköä voidaan muuntaa niin paljon että enää itse tiedät käyttäväsi vanhaa hääpukuasi upeana juhlapukuna. Kerro jatkokäyttö toiveistasi ompelijalle jo hääpuvun suunnitteluvaiheessa, niin puvun rakenne voidaan tehdä helposti muunneltavaksi.
Vinkkejä korjaukseen ja muodistukseen:
Pesetä vanha puku ennen korjauksia, niin varmistutaan siitä että kaikki tahrat lähtevät.
Vintage pukua suurennettaessa tai pidentäessä voi saumanvaroissa ollut kangas olla eri sävyistä, jos muu osa puvusta on haalistunut vuosien saatossa.
Joihinkin kangastyyppeihin saattaa jäädä jälkiä puretuista saumoista jos pukua suurennetaan tai pidennetään. Esim. silkkeihin jää helposti ommeljälkiä ja taitteita.
Muodistus voi olla myös kierrätystä, vanhan hääpuvun kankaasta voidaan tehdä jotain aivan uutta ja erilaista jos vanhan puvun malli ei miellytä.
Kaasot, äidit, morsiustytöt ja muut juhlijat
Mittatilauspuku ei tietenkään ole morsianten yksinoikeus, klassinen juhlapuku on ajaton ja sen voi asustaa monilla tavoilla tuoreen näköiseksi. Kaasot ja hääparin äidit voivat kukin tyylillään soveltaa “pikkumustaa” juhlamekkoa, johon voi lisätä huivin, boleron tai jakun. Pikkumustan ei tarvitse olla musta, pitkäaikaiseen käyttöön valitse väri josta olet aina pitänyt ja joka sopii sekä kesäisiin että talvisiin juhliin. Morsiustytöt voivat nauttia päivästä prinsessana mekossa joka on tehty morsiamen pukuun sopivaksi, vaikkapa samoista materiaaleista. Myös sulhanen ja bestmanit voivat toistaa väriteemaa solmioilla, plastroneilla, liiveillä tai taskuliinoilla.
Asusteiden teettäminen
Ompelijalla voit teettää myös pukuusi sopivia asusteita, olipa pukusi valmispuku tai teetetty. Bolero, vyö, laukku, huntu tai hiuskoriste suunnitellaan pukuusi sopivaksi ja saat yksilöllistä ilmettä hää-lookkiisi. Jos teetät mittatilauspuvun voidaan asusteiden suunnittelu ottaa huomioon alusta alkaen. Asusteet voidaan tehdä puvun kankaista tai niissä voidaan käyttää samoja koriste-elementtejä kuin puvussa.
Artikkeli on tehty yhteistyössä Ateljee Aarian kanssa.
www.ateljeeaaria.fi
Kaikki kuvat: Ateljee Aaria


